IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Швеция Магдалена Андершон ще подаде оставка в четвъртък

Тя признава поражението си на изминалия вот и изразява притеснение от напредъка на антиимиграционната дясна партия Шведски демократи

22:12 | 14.09.22 г.
Магдалена Андершон. Снимка: Valeria Mongheli/Bloomberg
Магдалена Андершон. Снимка: Valeria Mongheli/Bloomberg

Министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон от Шведските социалдемократи прие поражението си на изминалия вот. Тя призна победата на четирипартийния десен опозиционен блок и обяви, че ще подаде оставка в четвъртък, придава Ройтерс.

Малко гласове остават да бъдат преброени, но Андершон, която миналата година стана първата жена министър-председател на Швеция, каза, че резултатите показват, че десният блок е победил в изборите, подчертава информационната агенция.

„В парламента те имат предимство от едно или две места“, посочи Андершон на пресконференция. „Това е слабо мнозинство, но е мнозинство“, допълни тя.

Андершон каза, че ще поиска от председателя на парламента в четвъртък да я освободи от задълженията ѝ на министър-председател.

Улф Кристерсон, лидер на Умерената партия, е кандидат на десните за министър-председател.

„Сега ще започна работата по формирането на ново правителство, което може да свърши нещата, правителство за цяла Швеция и за всички граждани“, каза Кристерсон пред репортери.

Умерените, Шведските демократи, Християндемократите и Либералите имат малка преднина след изборите в неделя. Резултатът се очаква да бъде официално потвърден всеки момент.

Изборите отбелязват вододел в шведската политика. Антиимиграционните Шведски демократи, отбягвани от всички големи партии, когато за първи път влязоха в парламента през 2010 г., са на прага да получат влияние върху правителствената политика.

Андершон каза, че разбира, че много шведи са притеснени, че една партия с корени в периферията на расистите вече е втората по големина партия в страната. Тя изтъкна, че също споделя тази загриженост.

Като командва крехко мнозинство, Кристерсон е изправен пред редица предизвикателства. Швеция, в разгара на кризата с разходите за живот, може да изпадне и в рецесия през следващата година.

Войната в Украйна дестабилизира Балтийския регион - задния двор на Швеция - и остава несигурността дали Турция най-накрая ще се съгласи с молбата на Стокхолм за членство в НАТО.

Мерките за справяне с изменението на климата и дългосрочната енергийна политика също трябва да бъдат прецизирани, дупките в социалната система, разкрити от пандемията, трябва да бъдат запушени, а разходите за отбрана – да се увеличат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още